Haifa – חֵיפָה

Haifa, cu cei peste 250 mii de locuitori ai sai este al treilea oras ca marime al tarii dupa Tel Aviv si Ierusalim, fiind totodata si cel mai mare port comercial.

Haifa este un oras cu o istorie lunga. Prima data este mentionat in documente in sec. III.
Orasul este construit mai sus de port, pe versantii muntelui Carmel, peisajul fiind dominat de cupola aurita a Templului Bahai. Aici se afla cel mai mare Parc National al Israelului (peste 10000 de hectare).

In gradina persana – oaza de frumusete, de ordine si de curatenie – o alee ingusta umbrita de chiparosi urca spre mausoleul ce gazduieste mormantul lui Bab.

Bab a fost vestitorul unei noi credinte, deschizand drumul unei noi misiuni religioase intitulata "Baha'i". A fost executat in anul 1850, la varsta de 31 de ani, fiind considerat un eretic de la credinta traditionala. Credinta Baha'i se concentreaza pe unicitatea lui Dumnezeu si unitatea omenirii. Credinta Baha'i cere oamenilor toleranta si intelegere intre cele 9 religii ale lumii.

Mausoleul este o constructie eleganta, zvelta, proportionala, inconjurata de verdeata parcului. Parterul are forma unui cub alb care se sprijina pe cele patru laturi ale sale, pe elegante arcade in stil oriental. Deasupra se inalta o turla plasata pe o baza octogonala. Turla este strabatuta de 12 ferestre inguste si inalte si are drept acoperamant cupola aurie care se zareste de departe. Intreaga constructie care este realmente o bijuterie arhitecturala, imbina in mod armonios elemente de structura ce apartin arhitecturii de stil european cu ornamente inspirate din arta traditionala a Orientului. Acest edificiu este opera arhitectului canadian William Sutherland Maxwell care l-a realizat intre anii 1948 si 1953.

Orasul este construit pe trei nivele:

  • centrul orasului cu partea veche, portul si coasta;
  • orasul de mijloc, Hadar Hacarmel;
  • orasul de sus, Carmel sau Ahuza, vestit pentru vinul care se face in aceasta regiune.

Tot aici calatorul poate vizita o multime de muzee: Muzeul de Arta, Muzeul National de Stiinte, Muzeul Maritim, Muzeul Garii, Muzeul de Arta Japoneza, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul Preistoric si Gradina Zoologica. Haifa este de asemenea unul din principalele centre israelite pentru tehnologia de varf, gazduita de Technion si Universitatea Haifa.

"Stella Maris – Manastirea "Steaua de Mare

Manastirea – sediul central al Ordinului Romano-Catolic al calugarilor carmeliti (fondat in sec. XII) – se afla pe muntele Carmel, avand o perspectiva magnifica asupra orasului Haifa. Manastirea Stella Maris a fost construita pe locul unde, potrivit Bibliei, profetul Ilie a facut dovada puterii lui Dumnezeu in fata adeptilor zeului pagan Baal.

Al Doilea Templu a fost inaltat pe locul celuilalt, a fost extins la dimensiuni impunatoare si a fost imprejmuit cu ziduri de catre Regele Irod cel Mare in anul 20 i.Hr.,

 pentru a permite extinderea Muntelui Templului. Aceasta a constituit o initiativa colosala, zidul fiind construit din pietre patrate asezate in straturi de blocuri uscate, fara mortar, cateodata masurand mai mult de 1 m grosime si cantarind aproape 100 de tone fiecare.

In vremea lui Hristos, din complexul Templului faceau parte un altar pentru ofrande, galerii si curti acoperite, fantani si alte spatii auxiliare. In interiorul zidurilor, Irod a construit o cladire mare, loc de intalnire pentru pelerini, dar si de comert. De aici i-a alungat Hristos pe negustori.

In anul 70, cand Templul din Ierusalim a fost distrus, doar partea de vest a zidului a ramas in picioare. Mare parte din zidul lung de 488 m se intinde sub orasul vechi – din coltul din stanga al esplanadei Zidului pana in Via Dolorosa. Zidul este vizibil doar pe aproximativ o treime din distanta. In mod similar sunt vizibile doar unsprezece niveluri, dintre care trei nu fusesera acoperite dupa recucerirea israeliana in 1967. Un veto al rabinilor a impiedicat excavarea celor 17 nivele care se afla inca sub pamant.

Poporul evreu crede ca Zidul plangerii se pastreaza in urma promisiunii lui Dumnezeu ca va lasa o parte din Templul Sfant in picioare, ca simbol al legaturii Sale cu evreii, in ciuda greutatilor carora au fost nevoiti sa le faca fata.

Nu exista alta religie in lume, al carui cel mai sacru asezamant este un loc de asemea simplitate; acest lucru este si mai evident, daca il comparam cu Cupola Stancii, care se contureaza deasupra zidului de la muntele Templului. Acesta este Zidul de Vest. Pentru a intelege spiritul iudaismului, capacitatea de a supravietui mileniilor de nenorociri, este nevoie sa stai in fata acestui puternic simbol al distrugerii si renasterii, acest loc, despre care s-a spus ca este mai aproape de Dumnezeu decat oriunde in lume.

Sanctitatea zidului este legata de Shekinah, misterioasa si inefabila Prezenta a lui Dumnezeu, care nu ar abandona niciodata ultimele ruine ale sanctuarului, in care Prezenta a salasluit de secole: Shekinah a locuit la inceput in Chivotul Legii; dupa aceea cand Chivotul s-a pierdut pentru totdeauna, a salasluit in Sfantul Lacas al tuturor Sfintilor in cel de-al doilea Templu reconstruit de evrei, cand s-au intors in patria lor din Babilon; in final, cand cel de-al doilea Templu a fost distrus in anul 70 d.Hr., aceasta Prezenta s-a impregnat in ultimele ramasite ale fundatiei, in zidul impunator.

Acest vestigiu a devenit cel mai sfant loc al evreilor. Aici sunt organizate rugaciuni colective si slujbe festive, aici vin in fiecare zi evreii evlaviosi pentru a-i inalta psalmi lui Dumnezeu. In perioada dominatiei otomane, pelerini evrei din toata Europa au deplans distrugerea celui mai sfant templu. De aceea, de multe secole, Zidul de Vest este cunoscut ca Zidul Plangerii. Esplanada este impartita in locuri de rugaciune separate pentru femei (in dreapta) si pentru barbati (in stanga). Multimea cea mai numeroasa se aduna in fiecare an la 9 aprilie, ziua de comemorare a distrugerii Templelor.

Pentru a vizualiza poze minunate din Haifa accesati: Gradinile Bahai din Haifa .

Toate drepturile rezervate 2022 © către vino-si-vezi.com