La 180 km sud de Ierusalim, Masada (ebraica: מצדה) este o fortareata cu o pozitie strategica insemnata, construita de Irod cel Mare pe un platou izolat care se ridica la aproximativ 440 metri deasupra partii vestice a Marii Moarte. Nu era usor sa te apropii de ea. Singura cale era pe cat se pare ingusta Carare a Serpilor, care se catara pe versantul rasaritean al muntelui. Stanca inalta a fost pentru prima data fortificata in jurul anului 100 i.Hr.
La Masada, in anul 70 d.Hr., s-au strans ultimii patrioti evrei ramasi in lupta impotriva romanilor in timpul Revoltei Evreilor pentru a tine piept inamicului pentru ultima data. Condusa de generalul Flavius Silva, legiunea a 10-a a incercuit Masada. Zelotii evrei, condusi de Eleazar ben Yair, au fost asediati de romani timp de trei ani, intre anii 70-73 d.Hr. Dandu-si seama ca nu le mai este cu putinta sa reziste, 967 de aparatori din Masada au preferat sa se omoare, pentru a nu cadea in mainile luptatorilor romani, care i-ar fi luat in robie. Deoarece sinuciderea era interzisa de religia lor, au fost tras la sorti cativa barbati care sa-i omoare pe toti ceilalti asediati; dupa aceasta ultimii ramasi s-au omorat ei intre ei. Totusi, doua femei si cinci copii s-au ascuns, nu au fost omorati, si au putut povesti mai tarziu cele intamplate.
Sapaturile arheologice, conduse de profesor Yigael Yadin, au scos la iveala ruinile unui palat ridicat pe trei terase, identificat de istorici ca fiind al regelui Iudeii Irod cel Mare, cu paviment de mozaic aflat intr-o mare sala in partea de vest. Tot aici au fost descoperite cisternele in care se pastra rezerva de apa de ploaie, un sistem complex de bai, o sinagoga si un columbarium in care se pastrau urnele locuitorilor ne-evrei din cetate.
Emotionantele ramasite ale ultimelor zile ale zelotilor – cioburile insemnate cu care au tras la sorti, vesmintele mototolite, sandalele si cozile de par ale femeilor – sunt expuse la Muzeul Israel. Aceste sunt numai cateva din bogatiile istorice ale Masadei.
Fortareata Masada a fost redescoperita in anul 1838. Reconstructia a inceput in 1966, astazi Masada fiind un loc de mare atractie pentru turisti. In anul 2001 Masada a fost inregistrata in lista patrimoniului universal UNESCO.
Nu ratați actualizările noastre viitoare! Abonați-vă astăzi!
Toate drepturile rezervate 2022 © către vino-si-vezi.com
WhatsApp us